Over Stal Mansour


Over Stal Mansour

Stal Mansour is meer dan een manege waar je ‘gewoon’ kunt paardrijden. Het bedrijf van Rik Steijn is sinds 1972 prachtig gelegen tussen fraaie natuurgebieden als Nationaal Park De Hoge Veluwe, het Planken Wambuis, Landgoed Warnsborn en de Posbank.

Stal Mansour is ook, of misschien wel juist, een manege waar op professionele en uiterst zorgvuldige wijze met de paarden en pony’s wordt omgegaan, die sinds een aantal jaren dag en nacht in de bewegingsstal op hun eigen moment kunnen eten, bewegen en met elkaar kunnen spelen. Dit doet het lichamelijke en geestelijke welzijn van de paarden en pony’s zichtbaar goed, en dat merken we weer in de lessen. Verderop lees je meer over hoe wij onze paarden huisvesten.

Naast de reguliere paardrijlessen organiseren wij cursussen, workshops, ritten, open dagen, feesten, bedrijfsarrangementen en trainingen. Hieronder een greep uit het aanbod:

  • Buitenritten op Landgoed Warnsborn of in Nationaal Park De Hoge Veluwe
  • Cursussen in o.a. freestyle, centered riding, mennen, longeren, houding&zit, etc.
  • Ponywandelen voor kinderen
  • Kinderfeestjes
  • Voltigelessen voor kinderen vanaf 6 jaar
  • Ponykampen
  • Cursussen voor Certificaat Buitenrijden (CBR)
  • Bewust paardrijden volgens en (enkele keren per jaar) met Chris Irwin

Omgeving

Stal Mansour ligt tevens aan een van de routes van de Veluwe Trail. De routes, die samen een lengte van meer dan 300 kilometer over de Veluwe vormen, kennen geen start- of eindpunt. Je kunt dus op elke plek op de route beginnen en de afstand rijden die je graag wil. Het is zelfs mogelijk de route in twee richtingen te rijden. De Veluwe is één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Uitgestrekte bossen en heidevelden worden afgewisseld door polders, landbouwgebieden en zelfs zandverstuivingen. Verder zijn er uitstekende mogelijkheden om door de bossen van de gemeente Arnhem en het Geldersch landschap te rijden, ritten van 2 tot 5 uur zijn makkelijk te rijden.

Faciliteiten

Stal Mansour heeft  de beschikking over twee binnenmaneges, een buitenmanege met een eb- en vloedbodem en een springveld. Daarnaast zijn er een longeercirkel en een freestylering. Uniek is het crossbos: direct naast de binnenmaneges is het bos omgetoverd tot een crossparcours met natuurlijke hindernissen. Ook is er een gezellige foyer waar je terecht kunt voor een drankje, maar we hebben ook een menukaart voor lunch en diner. Wil je met je eigen paard of pony een paar dagen genieten van de prachtige omgeving, dan zijn er ruime mogelijkheden voor stalling. En zelf overnachten doe je op bijvoorbeeld bij onze buren, Droompark Hooge Veluwe.

Bewegingsstal

Heel veel paarden in Nederland zijn gehuisvest stallen van 3 bij 3 meter of in stands van 1,5 bij 2,5 meter. Economische redenen en (teveel) zorg willen geven aan het paard zijn redenen om paarden individueel te huisvesten. Paarden zijn echter van nature kuddedieren die in een groep de hele dag bezig zijn met eten, drinken en het hebben van sociale contacten. Een paard in een box of stand beweegt te weinig en is geheel afhankelijk van de eigenaar voor de dagelijkse beweging en het aangereikt krijgen van hun natje en droogje.

Wij hebben in augustus 2005 als eerste in Nederland de overstap naar een andere manier van huisvesten gemaakt en hebben de paarden nu in een HIT Actiefstal staan. De paarden zijn als kudde gehuisvest in een gebied rond de manege. In dit gebied bevinden zich bomen, een drinkplek, een beschutte ruimte met stro om te liggen, een vlakte om te rennen en spelen, diverse hooi eetpunten en een krachtvoer station. De paarden krijgen over de hele dag 20 kleine porties krachtvoer en hebben de mogelijkheid om eveneens 20 keer per dag ruwvoer op te nemen.

Krachtvoer, hooi en water en ligruimte zijn op redelijke afstand van elkaar geplaatst, hierdoor moeten de paarden een traject af leggen om aan hun voederbehoefte te voldoen en hebben ze net als in de natuur dus veel beweging. Ook ontstaat er weer een natuurlijke rangorde binnen de groep. Bovendien lopen de paarden de hele dag in de frisse lucht. Door deze vorm van paardenhouden komen koliek en stereotype gedragingen zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen nauwelijks meer voor en zijn de paarden in hun natuurlijke balans.

De paarden staan dag en nacht zomer en winter in de bewegingsstal. Het is een goed beeld en geeft een fijn gevoel de paarden zo vrij te zien leven.