Hoe word je als manegeruiter dressuurtalent van het jaar?


Anne Lehmann1Kan dat als manegeruiter dressuurtalent van het jaar worden? Ja het kan! Anne Lehmann begon op haar zesde met paardrijden op een manege. Een paar jaar later stopte ze weer even en op haar 14e jaar ging ze als stalhulp werken op een manege en kreeg ze haar eerste verzorgpony.

Vanaf dat moment was ze verkocht. Ze zag Anky van Grunsven met Bonfire goud winnen. Die combinatie zag er voor haar zo mooi uit dat ze toen dacht ‘dat wil ik ook’. Vanaf dat moment ging Anne keihard werken aan die droom.

Wat moet je doen om dressuurtalent van het jaar te worden?
Volgens Anne kan iedereen dat bereiken. ‘Als je het heel graag wilt en bereid bent om alles ervoor aan de kant te zetten en keihard te werken, dan kun je dit bereiken’, zegt Anne. De weg er naartoe begon op haar 14e. Toen deed ze met haar verzorgpony voor het eerst mee aan wedstrijden. Op haar 15e kreeg ze haar eerste eigen pony. Toen ze klaar was met de middelbare school, ging ze naar Duitsland om haar droom in de paardensport waar te maken. Ze begon als stalhulp bij een hele goede dressuurstal en werkte zich op tot het trainen van de sportpaarden. Ze kreeg les van heel veel toptrainers en begon langzaamaan ook zelf steeds meer les te geven. Ondertussen heeft ze haar eigen dressuurstal: Dressuurstal Anne Lehmann . Ze traint het liefst haar paarden van jongs af aan. Met ‘Don Juan’ werd Anne ‘Bittalent van 2015’. Hij is nu 7 jaar oud en ze kreeg hem toen hij 2 was. Dus ze heeft hem van het begin af aan getraind. Ben je benieuwd naar de wedstrijd en wil je Anne daar zelf over horen? Bekijk wat Bit erover schreef en filmde.

Wat maakt dressuur zo leuk?
Anne zegt: ‘Dat is moeilijk uit te leggen aan mensen die dat gevoel nog niet kennen. Het is echt zo’n fantastisch gevoel als je paard lekker soepel loopt. Het is een beetje als helemaal in het ritme en de swing zitten samen met een fantastische danspartner, maar dan nog veel beter.’ Leuk aan dressuur vindt Anne ook dat je als ruiter en paard nooit bent uitgeleerd. Elke dag leer je weer samen nieuwe dingen en dingen verbeteren. Eigenlijk ben je elke dag opnieuw aan het studeren. Je traint jezelf en je paard steeds verder en dat houdt nooit op. Dat maakt het zo leuk.

Wat ga jij ruiters leren op onze juniordag?
Anne denkt dat ze veel kan bereiken in één les. Ze zegt daarover: ‘Ik heb veel ervaring met lesgeven aan dressuur-, spring- en eventingruiters. Door die ervaring zie ik snel waar de aandachtspunten zitten. Ik geef ruiters in die ene les 1 of 2 aandachtspunten mee en tips hoe ze daarmee aan de slag kunnen. Daar kunnen ze dan zelf en in hun eigen lessen aan verder werken. Ik hoor vaak van ruiters die ik één les heb gegeven terug dat ze daarna een flinke stap vooruit hebben gemaakt. Dus het lijkt weinig één zo’n les, maar je kunt er toch veel in bereiken.’

Wil je graag voor de workshop nog iets weten van Anne dan mag je haar mailen: anne.lehmann.82@googlemail.com

Wil jij les van dit dressuurtalent van het jaar?
Schrijf je dan direct in!

Anne tijdens het trainen van 'Calimero'

Anne tijdens het trainen van ‘Calimero’

Anne met haar verzorgpony

Anne met haar verzorgpony

Laat bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *