Demonstratie VoltigeIMG_3036Acrobatiek te paard!

Zo zou je voltige misschien het beste kunnen omschrijven. In 1976 is voltige in Nederland geïntroduceerd als een tak van de paardensport met als doel kinderen te leren paardrijden.

Wat krijg je te zien?
De voltige demonstratie is een spectaculaire show! Voltige is een mix van acrobatiek en turnen te paard. In de demo voert een team echt de meest ongelooflijke kunsten uit op een galopperend paard. Deze demonstratie mag je echt niet missen.

De veelzijdigheid van voltige
Voltige vereist expertise uit verschillende vakgebieden: paardensport (omgang met paarden, longeren, rijkunst), sport in het algemeen (anatomie, fysiologie, biomechanica, bewegingsleer), specifieke disciplines (ritme en bewegen, acrobatiek, trampolinespringen, turnen) en pedagogische kwaliteiten (pedagogiek, didactiek, creëren van teamverband). Er zijn weinig trainers, die op al deze gebieden kennis en vaardigheden bezitten. Door de expertise van de bovenstaande vakgebieden te combineren kunnen techniek en trainingsmethoden voor het voltigeren worden verbeterd.

Meer weten?
Kijk op: www.voltige.nl

Meer zien?
In dit filmpje is de Nederlandse jeugdploeg aan het oefenen voor het WK in 2015

Wie verzorgt de demo?
V.V. Heechsân, zij komen uit Friesland en deden mee aan wedstrijden, toen de manege ermee stopte. Zij hebben Vivaldo opgeleid als voltigepaard en toen die werd verkocht kreeg hij gelijk een startbewijs voor het NK voltige. De voltigeclub, onder leiding van Elbrig Steijn, was zo enthousiast dat zij een nieuwe start hebben gemaakt en ondertussen weer een toppaard hebben: Tyhpon. Eind juni gaan ze hun eerste wedstrijd doen. Het leukste vinden zij dat voltige echt een teamsport is. Het plezier van mens en paard staat voorop. Elbrig Steijn zegt: ‘Alles doe je met z’n allen, zelfs het douchen na de training doen we soms samen met het paard!’